Nova uzbuna: Još jedan ledenjak veličine New Yorka odlomit će se od Antarktika, prijeti porast nivoa mora

0
 

U avgustu su istraživači objavili kako se pukotina u Larsenu C povećala za 22 kilometra unutar šest mjeseci. U decembru se pukotina povećala za još 18 kilometara unutar mjesec dana.

Odvajanje Larsena C znatno će promijeniti krajolik kontinenta. “Ledeni brijeg Larsen C izgubit će više od 10% površine te će taj događaj iz temelja promijeniti krajolik kontinenta”, izjavio je profesor Adrian Luckman, prenosi Index.

Istraživač Martin O’Leary izjavio je za CNN da bi odvajanje ovog ledenjaka moglo ostatak leda učiniti nestabilnim te da bi moglo doći do porasta nivoa mora.

Još 2002. godine odvojio se Larsen B te je u antarktičku struju ubacio milione ledenih krhotina. Prije nego se odvojio, dolazilo je do sličnih događaja kao sad s Larsenom C. 1995. godine od iste mase leda odvojio se Larsen A.

O’Leary smatra da su odvajanja Larsena A i B povezana s klimatskim promjenama, ali da nisu sigurni za Larsen C. Vjerovatnije je da će odvajanje uzrokovati prirodni geografski uzorci, koje prate desetljećima.

“Mislimo da nema povezanosti klimatskih promjena s ovom pukotinom, ali ne možemo tu mogućnost zanemariti”, dodao je O’Leary.

avaz.ba

Prikaži Više
 

Loading...

LEAVE A REPLY