[VIDEO] DRVO SMRTI: Samo jedan dodir i umrijeti ćete u paklenoj boli…

0
 

‘Mančinel’ je već godinama ugroženo drvo, ali ugroženi će biti i svi oni koji ga dodirnu ili kušaju njegov plod. U Latinskoj Americi poznato je kao ‘drvo smrti’

‘Hippomane mancinella’ vrsta je drveta iz porodice mlječika, a raste u tropskoj Americi sve od Floride, preko Kariba i Srednje Amerike pa sve do Južne Amerike. Sada, kada smo riješili ‘tehnikalije’ možemo se posvetiti onome što je mnogo zanimljivije.

Ako ikada naiđete na mančinelu, postoji velika vjerojatnost da će na stablu biti upozorenje – ne diraj biljku, ne jedi njene plodove i nemoj stajati ispod nje kada pada kiša. Upozorenja su tamo s punim pravom s obzirom da je drvo već godinama u Guinnesovoj knjizi rekorda kao najopasnije drvo na svijetu.

drvo-smrti-2

Najopasnija je konzumacija njenih plodova. Naime, oni izgledaju poput sićušnih jabuka, pa su im španjolski kolonizatori nadjenuli ime ‘male jabuke smrti’. Konzumacija ploda može uzrokovati gušenje, a ukoliko vas pošprica sok, na koži će izazvati opekline.

– Zagrizla sam plod i bio je ugodno sladak, prisjetila se radiologinja Nicola Strickland 2000. godine u Medical Journalu, prenosi Mmn.com.

– Nekoliko trenutaka kasnije u ustima sam osjetila ljutinu koja je postepeno postajala sve snažnija. Nakon nekoliko sati ogromne boli više nisam mogla gutati slinu, grlo je u potpunosti nateklo, napisala je.

 

Prema Floridskom institutu prehrambenih i agrokulturnih znanosti, svaki dio mančinele je otrovan i opasno ga je i dirati i konzumirati. I ne samo to, svaki dio mančinele može biti fatalan za čovjeka.

Ukoliko primjerice stojite ispod stabla kad pada kiša, najmanje što možete očekivati su opekline, a sok plodova može oštetiti i lak na automobilu. Oni koji su došli u kontakt sa sokom svjedočili su o nesnosnim glavoboljama, problemima s disanjem, pa čak i trajne i bolne sljepoće. Istraživanja pokazuju da sok pospješuje čak i rast i širenje stanica raka.

Iz tog se razloga ne preporuča ni sječa stabala, ali ni paljenje jer je čak i dim otrovan.

Vjerojatno najpoznatija žrtva mančinele bio je konkvistador Juan Ponce de Leon, čovjek koji je vodio prvu europsku ekspediciju na Floridu 1513. godine. Tamo je naime naišao na otpor domorodaca, a pogođen je strijelom natopljenom u soku mančinele.

Sa svojim se trupama povukao na Kubu i tamo umro.

Korisna svojstva

Iako zloglasna, mančinela ima i itekako korisna svojstva. Dugo su je koristili za izradu namještaja nakon dugotrajnog sušenja na suncu što bi uzrokovalo isparavanje soka. Koristila se i u medicinske svrhe – zvakača guma proizvedena od nje navodno može izliječiti edem, a njeni sušeni plodovi koriste se kao diuretik.

Ipak, ukoliko se ikada nađete u njenoj blizini, jednostavno se udaljite i ne razmišljajte o njenim eventualno korisnim svojstvima.

virealno.com

Prikaži Više
 

Loading...

LEAVE A REPLY